Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Speckknödel




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
150 g białego chleba
40 g cebuli
1 łyżka masła
80 g specku
2 jajka
2 łyżki mąki
100 ml mleka
1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku
sól

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Kuchnia Tyrolu Południowego łączy w sobie smaki włoskie i austriackie. Knedle to specjalność regionu. Różnią się od tych nam znanych (ciasto ze śliwką w środku), bo są jednolitą zagniecioną masą z różnymi dodatkami, najczęściej speckiem, szpinakiem czy serem. Knedle serwować można w zupie, jako dodatek do wieprzowej pieczeni, żeberek oraz jako danie główne z sałatą.

 

Chleb pokroić w drobną kostkę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, można usmażyć również drobno pokrojony speck. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Odstawić masę na 15 minut. Następnie uformować z niej kulki i gotować w osolonej wodzie.

 

Przepis pochodzi ze strony www.suedtirol.info/pl

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk