Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Świeże mule

w sosie śmietanowym i białym winie




SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
0,5 kg świeżych muli
4 małe cebulki szalotki
5 łyżek oliwy
łyżeczka świeżego chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
pół szklanki białego wina
pół szklanki słodkiej śmietany (najlepiej kremówki)
3 łyżki natki pietruszki
pół cytryny
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Małże są bardzo popularnym składnikiem dań w wielu miejscach świata, jednak największą popularnością cieszą się w kuchni francuskiej. Te smakowite mięczaki można smażyć, dusić, gotować, wędzić lub jeść na surowo. Ponadto uważane są za afrodyzjaki. Przy zakupie i przyrządzaniu tego specjału należy pamiętać o kilku rzeczach. Surowe małże powinny być szczelnie zamknięte, jeśli przy delikatnym puknięciu któraś się otworzy, oznacza to, że nie nadaje się do spożycia. Przed przyrządzaniem mule trzeba dokładnie wymyć pod bieżącą wodą i usunąć wąsy. Surowe małże należy zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Jeżeli podczas smażenia czy gotowania małże się nie otworzą, oznacza to, że są niejadalne.

 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną drobno cebulkę, czosnek i chilli. Gdy składniki zaczną się rumienić, dolać wino. Wrzucić mule i dusić pod przykrywką, aż się otworzą (ok. 5 minut). Następnie zalać całość śmietaną, posypać pietruszką i skropić cytryną. Całość mieszać jeszcze przez kilka minut, tak aby sos dostał się do muszli. Na koniec dodać masło, posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z grzanką z masłem czosnkowym lub świeżą bagietką.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk