Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Szaszłyki z sosem satay




SKŁADNIKI (dla 4 osób):
Kilogram piersi z kurczaka

MARYNATA: 3 łyżki sosu rybnego
duża puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki zmielonej kolendry
łyżeczka kurkumy
łyżeczka zmielonego kuminu
łyżeczka zmielonego imbiru
łyżka curry w proszku
3 wyciśnięte ząbki czosnku
4 łyżki cukru trzcinowego

SOS: duża puszka mleka kokosowego
150 g niesolonych orzeszków ziemnych
4 wyciśnięte ząbki czosnku
łyżeczka sosu rybnego
posiekana cebula
2 łyżki czerwonej pasty curry
sok z jednej limonki
3 łyżeczki cukru trzcinowego

CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 minut

 

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najbardziej smacznych i oryginalnych na świecie. Przepisy nie są sztywne, każdy kucharz komponuje ilość przypraw według własnego uznania, co sprawia, że jest to też kuchnia bardzo różnorodna. Cechuje ją pikantność i aromatyczność dań. W Tajlandii popularne jest spożywanie posiłków na świeżym powietrzu, a częstym sposobem obróbki jest grillowanie.

 

Składniki marynaty połączyć i wysmarować nią rozbite piersi kurczaka. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Orzeszki zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Pokroić mięso w cienkie paski i nadziewać na szpadki uprzednio namoczone w wodzie. Szaszłyki smażyć na grillu, smarując czasem marynatą. Podawać z sosem, dobrze komponują się także z sałatką z ogórka lub sosem ogórkowym.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk