Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Tadżin




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
1,2 kg udźca jagnięcego
2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oliwy
3 cebule
3 ząbki czosnku
250 ml passaty
250 ml bulionu warzywnego
cukinia
2 słodkie ziemniaki
2 puszki ciecierzycy
10 suszonych śliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA:
5 godzin
plus 12 godzin marynowania

 

Tadżin to tradycyjne danie Berberów z Afryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym potrawę się przyrządza. Tadżin najbardziej popularne jest w Maroku. To wyjątkowo aromatyczne tradycyjnie danie gotowało się kilka godzin na rozżarzonych węglach i serwowało przy okazji rodzinnych biesiad. Dzisiaj tadżin upiec można w piekarniku, a odmian potrawy są dziesiątki.

 

Jagnięcinę obkroić z tłuszczu i pokroić w kostkę. Zmieszać przyprawy z oliwą, wetrzeć marynatę w mięso i odstawić je do lodówki na 12 godzin. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć jagnięcinę i wyjąć, a na patelnię włożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Po chwili dodać wyciśnięty czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać mięso i passatę, posolić i popieprzyć. Po kilku minutach przełożyć zawartość patelni do naczynia tadżin, wlać bulion i wstawić naczynie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Po co najmniej trzech godzinach dodać pokrojone w kostki ziemniaki i cukinię, śliwki i odsączoną ciecierzycę. Piec jeszcze ok. 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podawać z kaszą kuskus i gęstym jogurtem naturalnym.

 

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk