Kuchnie świata
Jesteś tutaj: Strona główna › Kuchnie świata
Tapas

SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
Buñuelos z serem manchego 2 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki pszennej
2 łyżki startego na drobnych oczkach sera manchego (lub innego owczego)
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka ostrej papryki
szczypta soli
olej do smażenia
Asadillo 4 duże czerwone papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Tomates rellenos 10 pomidorów
Nadzienie 1:
4 ugotowane jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Nadzienie 2:
puszka tuńczyka
2 łyżki czarnych oliwek
łyżka kaparów
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny
Tapas to hiszpańskie przekąski, podawane na ciepło i na zimno. Zazwyczaj serwuje się je do alkoholu – nazwa tapa oznacza przykrywkę i pochodzi od zwyczaju Andaluzyjczyków, którzy przykrywali kieliszek wina plasterkiem kiełbasy, by nie naleciały do niego muchy.
Buñuelos z serem manchego
Wszystkie składniki wymieszać, łyżką formować placuszki i smażyć na sporej ilości rozgrzanego oleju.
Asadillo
Papryki obrać i upiec w piekarniku, a po wystudzeniu pokroić w paski. Pomidory pokroić w półplasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. W wysmarowanym oliwą naczyniu układać warstwami paprykę pomidory, czosnek i oregano. Przyprawić i zapiekać przez 20 min.
Tomates rellenos
Pomidory umyć, odkroić górną część i wydrążyć środek. Składniki nadzień drobno pokroić, dokładnie wymieszać i nafaszerować nimi pomidory.
wstecz