Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Thakkali Curry




SKŁADNIKI (Dla 4 osób):
5 dużych pomidorów
1 cebula
1 zielona papryczka chili
1 łyżka imbiru
pół łyżki kurkumy
2 łyżki ostrej papryki
pół łyżki przyprawy garam masala
200 g wiórków kokosowych
duża puszka mleka kokosowego
pół łyżki kminu rzymskiego
pół łyżki ziaren gorczycy
2 szalotki

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut

 

Na świecie znana jest głównie kuchnia z północnych Indii, tymczasem to właśnie na południe tego kraju, do stanu Kerala, przybył Vasco da Gama w poszukiwaniu przypraw. Kuchnia Kerali jest niezwykle aromatyczna i bogata, popularne są dania zarówno wegańskie i wegetariańskie, jak i mięsne oraz rybne. Do gotowania używa się tu dużo ryżu, bananów oraz kokosów.

 

Cebulę i papryczkę posiekać, smażyć w garnku razem z imbirem, aż cebula się zeszkli, następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Posolić i smażyć do osiągnięcia jednolitego sosu. Następnie dodać ¼ łyżki kurkumy, paprykę w proszku i przyprawę garam masala. Smażyć jeszcze minutę. Wiórki, mleko kokosowe, kmin rzymski i ¼ łyżki kurkumy wymieszać. Otrzymaną pastę dodać do garnka i dobrze zamieszać. Wsypać gorczycę oraz posiekaną szalotkę i smażyć jeszcze dwie minuty. Podawać z ryżem.

 

przepis nadesłała: Pani Małgosia z Gdańska

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk