Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Tradycyjna zupa rybna z Marsylii




SKŁADNIKI (dla 8 osób):
ZUPA:3 dorodne flądry
3 średniej wielkości tuszki dorsza
500 g ości
kilka świeżych śledzi
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 por
łyżeczka tymianku
liść laurowy
10 ml oliwy
4 duże pomidory pokrojone w cząstki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szafran
2l wody lub wywaru rybnego
sól
pieprz kajeński
50 ml pastis (alkohol anyżkowy)

Rouille (majonez szafranowy):3 żółtka
2 łyżki musztardy Dijon
sól
pieprz
kilka gram szafranu
250 oleju
ostra papryka
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

CZAS PRZYGOTOWANIA:
1,5 godziny

 

Początkowo zupa ta była daniem bardzo pospolitym, „dla biedoty”. Rybacy wracający z połowów spotykali się w porcie i do garnka z wodą morską wrzucali ryby, które z rożnych powodów nie nadawały się do sprzedaży. Dodawano do niej kawałki bagietki potarte czosnkiem. Z czasem udoskonalono recepturę, wodę morską zastąpił wywar z warzyw i ryb, pojawiły się przyprawy i rouille.

 

Zupa:

Ryby pokroić na duże kawałki, posiekać cebulę, czosnek i pora. Na rozgrzaną oliwę w dużym garnku wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów i podsmażyć na złocisty kolor. Dorzucić kawałki ryb i podsmażyć przez kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dodać wodę/wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojone pomidory, szafran, przyprawy i zioła i gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Dobrze zmiksować. Przepuścić przez sitko stożkowe, dobrze ugniatając łyżką, tak aby wydobyć z ości jak najwięcej smaku. Zmiksować zupę raz jeszcze, dolać pastis i wymieszać.

 

Rouille:

Wymieszać żółtka ze wszystkimi składnikami oprócz oliwy. Następnie ubijać masę, dolewając stopniowo oliwę.

Do gorącej zupy wkładać grzanki z bagietki posmarowane rouille.

 

Przepis pochodzi z restauracji: Cyrano & Roxane w Sopocie
www.cyrano-roxane.com

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk