Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Zanzibar pizza




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
500 g mąki
szklanka wody
olej
½ kg mielonego mięsa
czerwona cebula
papryczka chili
dwa ząbki czosnku
łyżka startego imbiru
6 jajek
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut

 

Kuchnia Zanzibaru to mieszanka smaków afrykańskich, arabskich i hinduskich. Wyspa słynie z hodowli wielu przypraw, więc potrawy są bardzo aromatyczne. Zanzibar pizza z właściwą pizzą ma niewiele wspólnego, ale jest bardzo popularnym daniem sprzedawanym na ulicach.

 

Z posolonej mąki i wody zagnieść ciasto. Uformować z niego 6 kulek, obtoczyć je w oleju i odstawić na 2 godziny. Na patelni usmażyć mięso, posiekane cebulę, czosnek, chili oraz imbir. Kulki ciasta rozwałkowywać na okrągłe placki, cieńsze na brzegach. Na placek położyć farsz, wbić na niego jajko i złożyć ciasto z czterech stron jak kopertę, tak aby w środku pozostał niezakryty kawałek. Smażyć na patelni z obu stron.

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk