Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Zupa chiang mai




SKŁADNIKI (Dla 6 osób):
pół szklanki oleju roślinnego
300 g makaronu jajecznego pszennego lub ryżowego
1 cebula
¼ szklanki czerwonej pasty curry
2 ząbki czosnku
400 ml mleczka kokosowego
500 g piersi kurczaka
¼ szklanki sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
łyżka cukru
limonka
świeża kolendra
cebula
młoda cebulka
czerwona papryczka chili
łyżeczka mielonej kurkumy

CZAS PRZYGOTOWANIA:
40 minut

 

Tajska sztuka kulinarna jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Dojrzeć w niej można wpływy innych kuchni, m.in. indyjskiej, z której przejęto częste stosowanie curry. Wiele składników jest jednak oryginalnych, jak choćby, użyte także w tej potrawie, mleczko kokosowe.

 

¼ makaronu usmażyć na głębokim oleju, wyjąć i osączyć, na tym samym oleju zrumienić posiekaną cebulę i także osączyć. Pastę curry z rozgniecionym czosnkiem i kurkumą podgrzać w woku, a następnie dodać mleczko kokosowe, trzy szklanki wody, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka.
Po kilku minutach dodać sosy, sok z limonki, cukier, posiekaną kolendrę, cebulę oraz posiekane młodą cebulkę i chili. Gotować 10 minut. Pozostałą część makaronu ugotować według instrukcji. Do miseczki włożyć sporą porcję ugotowanego makaronu, wlać zupę, a następnie posypać makaronem smażonym.

 

przepis nadesłał: Pan Grzegorz z Opola

 

 
 
 

Fot. Julia Michalczewska

WIĘCEJ PRZEPISÓW



wstecz
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk