Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • Bliny

    Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Te okrągłe jak słońce placuszki są symbolem pożegnania zimy i początku wiosny. Podaje się je także na stypach i wystawia na parapet dla głodnych lub pielgrzymów. W najbardziej znanych wersjach serwuje się je z gęstą śmietaną, kawiorem bądź wędzoną rybą, ale warto spróbować również z innymi dodatkami, np. słodkimi.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Potaje de vigilia

    Potaje to mniej lub bardziej płynne danie jednogarnkowe serwowane w praktycznie każdym regionie Hiszpanii. Potrawka występuje w wielu odmianach, a niektóre z nich przygotowywane są głównie w okresie świąt, jak wielkopostne Potaje de vigilia. Tradycyjnym w całej Hiszpanii daniem wielkopiątkowym jest...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Ceviche

    To popularne w Ameryce Łacińskiej danie pochodzi najprawdopodobniej z Peru. Przyrządza się je ze świeżych morskich ryb o białym mięsie. Surową rybę zalewa się sokiem z cytrusów – powoduje to denaturację białka, dzięki czemu...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Sheperd's pie

    Sheperd’s pie, czyli zapiekanka pasterska, to jedna z odmian zapiekanki wiejskiej (cottage pie), w której wykorzystywano resztki różnego rodzaju mięs. Jednak do zapiekanki pasterskiej dodaje się głównie mięsa jagnięcego lub wołowego. Danie składa się z dwóch warstw – wierzchniej, z purée ziemniaczanego, oraz spodniej, potrawki z mielonego mięsa z...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Zanzibar pizza

    Kuchnia Zanzibaru to mieszanka smaków afrykańskich, arabskich i hinduskich. Wyspa słynie z hodowli wielu przypraw, więc potrawy są bardzo aromatyczne. Zanzibar pizza z właściwą pizzą ma niewiele wspólnego, ale jest bardzo...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Ananasowe gojju

    Gojju to wegetariańskie słodko-kwaśne curry z indyjskiego stanu Karnataka. Danie serwowane jest na weselach i rodzinnych uroczystościach. Na patelni z odrobiną oleju uprażyć ciecierzycę, wiórki, kolendrę, chili i sezam, a następnie...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Caponata

    Caponata jest sztandarowym daniem kuchni sycylijskiej. To warzywna, słodko-kwaśna potrawa, podawana jako przystawka zarówno na ciepło, jak i na zimno. W zależności od regionu występuje w wielu wariantach, np. z dodatkiem karczochów, papryki czy ryb. Klasyczną caponatę robi się z bakłażanów.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Currywurst

    Currywurst wymyśliła restauratorka Herta Heuwer w Berlinie w 1949 roku, a dziesięć lat później opatentowała swój wynalazek. Składniki sosu – keczup, curry i sos Worcestershire – dostała od brytyjskich żołnierzy. Rocznie w Niemczech sprzedaje 800 milionów porcji. W Berlinie znajduje się muzeum currywurst.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Ramen

    Ramen przywędrował do Japonii z Chin w XIX w., ale popularny stał się dopiero po II wojnie światowej. Jest jednym z najpopularniejszych w tym kraju dań typu fast food i podobno był...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Murtabak

    To danie popularne w Indonezji, Malezji, Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Indiach i Singapurze. W zależności od regionu stosuje się różne farsze, również ze słodkimi składnikami. Nazwa murtabak oznacza w języku arabskim...


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!

Zdjęcie dnia


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
PROBIER
spółka z o.o.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk