980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • Zanzibar pizza

    Kuchnia Zanzibaru to mieszanka smaków afrykańskich, arabskich i hinduskich. Wyspa słynie z hodowli wielu przypraw, więc potrawy są bardzo aromatyczne. Zanzibar pizza z właściwą pizzą ma niewiele wspólnego, ale jest bardzo...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Ananasowe gojju

    Gojju to wegetariańskie słodko-kwaśne curry z indyjskiego stanu Karnataka. Danie serwowane jest na weselach i rodzinnych uroczystościach. Na patelni z odrobiną oleju uprażyć ciecierzycę, wiórki, kolendrę, chili i sezam, a następnie...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Caponata

    Caponata jest sztandarowym daniem kuchni sycylijskiej. To warzywna, słodko-kwaśna potrawa, podawana jako przystawka zarówno na ciepło, jak i na zimno. W zależności od regionu występuje w wielu wariantach, np. z dodatkiem karczochów, papryki czy ryb. Klasyczną caponatę robi się z bakłażanów.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Currywurst

    Currywurst wymyśliła restauratorka Herta Heuwer w Berlinie w 1949 roku, a dziesięć lat później opatentowała swój wynalazek. Składniki sosu – keczup, curry i sos Worcestershire – dostała od brytyjskich żołnierzy. Rocznie w Niemczech sprzedaje 800 milionów porcji. W Berlinie znajduje się muzeum currywurst.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Ramen

    Ramen przywędrował do Japonii z Chin w XIX w., ale popularny stał się dopiero po II wojnie światowej. Jest jednym z najpopularniejszych w tym kraju dań typu fast food i podobno był...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Murtabak

    To danie popularne w Indonezji, Malezji, Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Indiach i Singapurze. W zależności od regionu stosuje się różne farsze, również ze słodkimi składnikami. Nazwa murtabak oznacza w języku arabskim...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Chimichurri i Salsa Criolla

    Dieta Urugwajczyków obfituje w mięso, a największą popularnością w kraju gauchos cieszy się wołowina. Jest wyśmienita zarówno z patelni, jak i...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Banica

    Bułgarskie baby ugniatają i wałkują ciasto kori całymi dniami, po czym suszą na słońcu cienkie jak pergamin płaty. Do banicy dodaje się różne sezonowe rośliny, np. szczaw, szpinak, liście dzikiej marchwi czy...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pastéis de Bacalhau

    Nie można powiedzieć, że zna się portugalską kuchnię, jeśli nie próbowało się bacalhau. To suszony i solony dorsz. Mówi się, że Portugalczycy mają przepis na bacalhau na każdy dzień roku, choć trudno to sprawdzić. Pastéis de bacalhau, a więc krokiety z dorsza, w restauracjach podawane są zwykle na...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Bawarska sałatka ziemniaczana

    Kartoffelsalat to danie popularne w całych Niemczech, ale każdy region ma własną wariację przepisu. Wersja bawarska wpisuje się w lokalny styl życia i tak jak cała tutejsza kuchnia zawiera proste, naturalne składniki, jest sycąca i aromatyczna. Bawarczycy nie są miłośnikami majonezu, dlatego wolą...


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!

Zdjęcie dnia


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk