980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • Filipińskie naleśniki lumpia

    Te bardzo popularne na Filipinach naleśniki serwowane są zarówno jako przekąska, jak i danie główne, tak na ulicy, jak i w restauracjach. Lumpia łączą cechy wielu kuchni. Ich nadzienie przypomina sajgonki, a ciasto jest podobne do...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Frytki belgijskie

    Belgowie żartują, że z mlekiem matki wysysają miłość do frytek i majonezu. Każdy rodowity mieszkaniec tego małego kraju zna przynajmniej 20 rodzajów ziemniaków, a niedzielny obiad nie może się obyć bez frytek. Belgijskie frytki są duże, grube (ok. 1 cm), chrupiące na zewnątrz i mięsiste w środku. Aby uzyskać taki efekt, trzeba...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Zupa chiang mai

    Tajska sztuka kulinarna jest niezwykle bogata i zróżnicowana. Dojrzeć w niej można wpływy innych kuchni, m.in. indyjskiej, z której przejęto częste stosowanie curry. Wiele składników jest jednak oryginalnych, jak choćby...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Welfenspeise - królewski deser dynastii Welfów

    Nazwa tego słodkiego przysmaku pochodzi od najstarszego rodu książęcego Europy: dynastii Welfów. Welfenspeise to wyborny deser, składający się z białego, mlecznego kremu o smaku waniliowym i żółtego musu z dodatkiem białego wina. Kolory nie są przypadkowe – biały i żółty nawiązują do barw flagi Hanoweru, obowiązujących od 1837 r. Receptura deseru została opracowana przez...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Thakkali Curry

    Na świecie znana jest głównie kuchnia z północnych Indii, tymczasem to właśnie na południe tego kraju, do stanu Kerala, przybył Vasco da Gama w poszukiwaniu przypraw. Kuchnia Kerali jest niezwykle aromatyczna i bogata, popularne są dania...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pho z kurczakiem

    Pho to jedno z najbardziej popularnych dań wietnamskich. Jest to gęsta zupa podawana w dwóch wersjach – z kurczakiem i wołowiną, inne składniki często różnią się w zależności od rejonu. Ta zupa podawana jest...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Bacalhau a Brás

    Kolonie Portugalii sięgały najbardziej egzotycznych zakątków świata, więc jej kuchnia jest niezwykle różnorodna. Położenie nad oceanem i długa tradycja żeglarska sprawiły, że głównym składnikiem dań są ryby i owoce morza. Podaje się je gotowane, duszone, smażone, z grilla i opalane. Królową narodowych potraw jest bacalhau, czyli...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Avgolemono

    Po grecku avgo oznacza jajko, zaś lemono – cytrynę. Avgolemono to potrawa, której bazą jest bulion warzywny lub mięsny z dodatkiem jajek oraz cytryny. Na Cyprze to bardzo popularna zupa, ale występuje też jako sos do mięsa lub warzyw. Podobna potrawa znana jest także w kuchni tureckiej, arabskiej i żydowskiej.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Duszonki

    To tradycyjne beskidzkie danie, którego przepis był wynikiem skromnych warunków panujących na wsiach. Do kociołka wrzucało się to, co było pod ręką. Kobiety przygotowywały składniki, a mężczyźni układali je warstwami w garnku i przyprawiali potrawę. Do dzieci należało...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Papa rellena

    W kuchni peruwiańskiej bardzo popularne są dania z ziemniaków, które dostępne w kilkuset różnych gatunkach. Do papa rellena należy użyć mącznej odmiany (jak na kopytka). Krokiety serwuje się zazwyczaj z salsą criolla, a także z ryżem.


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk