980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • Kurczak w sosie kawowym

    Kuchnia Wysp Świętego Tomasza i Książęcej łączy w sobie wpływy portugalskie i afrykańskie. Podstawowymi produktami są ryby, owoce morza i egzotyczne owoce. Popularnym mięsem jest kurczak. Kawa, będąca produktem eksportowym wysp, używana jest często jako składnik dań.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Lok Lak

    Podstawą kuchni kambodżańskiej są ryby i ryż, jednak Khmerowie nie zapominają o mięsie, a lok lak jest jednym z najpopularniejszych wśród turystów dań. Nazwa dania pochodzi z języka wietnamskiego i oznacza „trzęsącą się wołowinę”.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Bakłażanowe zawijasy i frykadelki ziemniaczane

    Kuchnia gruzińska kojarzona jest głównie z potrawami mięsnymi, ale występuje w niej również wiele potraw postnych. My postanowiliśmy wykonać dwie przystawki – roladki z bakłażana i kulki z ziemniaków. Bakłażan jest jednym z najczęściej używanych warzyw w Gruzji, znanych jest ponad 300 potraw z niego...


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Cholera

    Ta potrawa o intrygującej nazwie pochodzi ze szwajcarskiego regionu Valais. Powstała podczas epidemii cholery w 1836 r., gdy handel nie funkcjonował normalnie i ludzie zmuszeni byli do stworzenia dania ze składników, które mieli w domach.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Speckknödel

    Kuchnia Tyrolu Południowego łączy w sobie smaki włoskie i austriackie. Knedle to specjalność regionu. Różnią się od tych nam znanych (ciasto ze śliwką w środku), bo są jednolitą zagniecioną masą z różnymi dodatkami, najczęściej speckiem, szpinakiem czy serem. Knedle serwować można w zupie, jako dodatek do wieprzowej pieczeni, żeberek oraz jako danie główne z sałatą.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Sfeehas

    Kuchnia jordańska należy do typowych kuchni krajów bliskowschodnich. Jedzenie traktuje się tutaj nie tylko jako potrzebę, lecz stanowi ono cały rytuał, celebrowany szczególnie, gdy przyjmuje się gości. Tradycyjny jordański posiłek rozpoczyna zestaw ciepłych i zimnych przystawek zwanych mezze. Należą do sfeehas – drożdżowe bułeczki z aromatycznym, mięsnym nadzieniem.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Los chiles en nogada

    Potrawa powstała w 1821 roku w Puebli w podziękowaniu dla generała Agustina de Iturbide, który podpisał traktat o niepodległości Meksyku. Kolory dania przypominają meksykańską flagę: zieleń symbolizuje niepodległość, biel religię katolicką, a czerwień zjednoczenie ludności hiszpańskiej i meksykańskiej.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pastel de Choclo

    Pastel de Choclo, czyli zapiekanka ze zmielonej kukurydzy, to jedno z najpopularniejszych tradycyjnych dań w Chile. Kryje w sobie wiele niespodzianek - polubią go miłośnicy niekonwencjonalnych połączeń. Najsmaczniejszy Pastel de Choclo zapieka się w glinianym naczyniu zwanym pocillo, choć można użyć również żaroodpornego.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Tadżin

    Tadżin to tradycyjne danie Berberów z Afryki Północnej. Jego nazwa pochodzi od glinianego naczynia, w którym potrawę się przyrządza. Tadżin najbardziej popularne jest w Maroku. To wyjątkowo aromatyczne tradycyjnie danie gotowało się kilka godzin na rozżarzonych węglach i serwowało przy okazji rodzinnych biesiad. Dzisiaj tadżin upiec można w piekarniku, a odmian potrawy są dziesiątki.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pampuchy

    Pampuchy to rodzaj puszystych bułeczek z drożdżowego ciasta, gotowanych na parze. Są tradycyjnym daniem w wielu rejonach Polski, różnią się jednak sposobem podania i nazwami. W gwarze poznańskiej mówi się na nie kluchy na łachu, parowce, kluchy z łacha lub kluchy na lumpie i podaje się z modrą kapustą i kaczką jako typowy poznański obiad.


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!

Zdjęcie dnia


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk