980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • Szaszłyki z sosem satay

    Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najbardziej smacznych i oryginalnych na świecie. Przepisy nie są sztywne, każdy kucharz komponuje ilość przypraw według własnego uznania, co sprawia, że jest to też kuchnia bardzo różnorodna.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Brik

    Kuchnia tunezyjska to mieszanka wpływów kilku cywilizacji, które przewijały się przez historię i terytorium tego kraju w ciągu kilku tysiącleci. Jest to kuchnia śródziemnomorska z wpływami berberyjskimi (głównie na półpustynnym południu kraju) oraz żydowskimi (głównie na wyspie Dżerba), arabskimi i tureckimi.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Gallo pinto

    Gallo pinto („malowany kogut”) to popularne na Karaibach danie, o którego oryginalne pochodzenie spierają się Kostaryka i Nikaragua. Nazwa ma swoje źródło w nakrapianym wyglądzie potrawy, na którą składają się głównie ryż i fasola. Stosowana w daniu salsa Lizano to również niezwykle popularny w całym regionie sos, dostępny powszechnie w sklepach i podawany w restauracjach.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Falafel

    Falafel to prawdopodobnie najbardziej popularne na całym świecie danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. O jego rodowód spierają się różne nacje. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, ale robi się je również z bobu. Dodaje się do nich wiele aromatycznych przypraw. Falafelami zajadają się na całym świecie nie tylko weganie i wegetarianie.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pastitsio - grecka zapiekanka z makaronem

    Pastitsio, popularne danie kuchni greckiej i śródziemnomorskiej, to mięsna zapiekanka z makaronem. W jego najbardziej popularnej wersji stosuje się mieloną  wołowinę i sos beszamelowy. O potrawie mówi się, że jest „greckim lasagne”, choć mniej wyszukanym, to nie mniej smacznym.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • CASSOULET

    Cassoulet to pochodzące z południa Francji danie z białej fasoli z mięsem. Zapiekane jest w glinianym naczyniu cassole, od którego prawdopodobnie wzięła się nazwa potrawy. O miejsce pochodzenia dania spierają się trzy południowe miasta Francji – Tuluza, Carcassonne i Castelnaudary. Przepisy w każdym z tych miejsc nieco różnią się od siebie, ale bazą są zawsze biała fasola i różne rodzaje mięsa.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Käsknöpfle

    Käsknöpfle to klasyka kuchni Liechtensteinu. W oryginale kluski formuje się przy pomocy specjalnej tarki zwanej knöpflehobel. To sycące danie serwuje się w towarzystwie zielonej sałaty, sałatki ziemniaczanej i sosu jabłkowego.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pierekaczewnik

    Pierekaczewnik to tradycyjne danie kuchni tatarskiej. Przepis na to wyjątkowe ciasto przekazywany jest z pokolenia na pokolenie już od XVIII w. Pierekaczewnik przygotować można na słodko z twarogiem, rodzynkami lub z jabłkami oraz na słono z baraniną, wołowiną, gęsiną lub indykiem. Z uwagi na pracochłonność dania w domach tatarskich podaje się je na specjalne okazje, na przykład podczas świąt.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Tradycyjna zupa rybna z Marsylii

    Początkowo zupa ta była daniem bardzo pospolitym, „dla biedoty”. Rybacy wracający z połowów spotykali się w porcie i do garnka z wodą morską wrzucali ryby, które z rożnych powodów nie nadawały się do sprzedaży. Dodawano do niej kawałki bagietki potarte czosnkiem. Z czasem udoskonalono recepturę, wodę morską zastąpił wywar z warzyw i ryb, pojawiły się przyprawy i rouille.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Acarajé z vatapą

    Kuchnia brazylijska słynie z ogromnego zróżnicowania ze względu na bogactwo wpływów z Europy, Ameryki oraz Afryki. Przykładem jest acarajé, danie spożywane w północno-wschodnim regionie Bahia, głównie na ulicach Salvadoru. Potrawa przybyła z Nigerii, gdzie nadal spożywa się ją na śniadanie z kukurydzą i papką z prosa. Acarajé stanowi istotny dodatek do afrobrazylijskich tradycji religijnych candomblé, jako rytualna potrawa bogini wiatrów, huraganów i burz. W Brazylii podaje się je z pastą vatapa.


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!

Zdjęcie dnia


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk