980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • ARGETYŃSKIE EMPANADAS

    Empanada, daleka kuzynka naszych pierogów, to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw argentyńskich. Przybyła na kontynent na początku XVI wieku wraz z hiszpańskimi konkwistadorami, którzy z kolei w średniowieczu przejęli ją od Maurów opanowujących Półwysep Iberyjski. Empanady można napotkać w całej Ameryce Łacińskiej, jednak w każdym kraju nabierają zupełnie innych kształtów i smaków.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pad Thai

    Pad Thai to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej. W Bangkoku skosztować go można niemal na każdym rogu. Ten popularny street food pochodzi z Wietnamu, a jego oryginalna nazwa brzmiała Pho XAO. Danie przywiezione zostało do starożytnej stolicy Tajlandii przez wietnamskich handlarzy, gdzie zyskało tajski charakter. W latach 1930. potrawę rozsławił ówczesny premier Tajlandii Luang Phibunsongkhram, który zmieniając jej nazwę, chciał wprowadzić ją do codziennego jadłospisu Tajów. Miał tym samym na celu zmniejszyć spożycie ryżu w Tajlandii, przez co więcej tego produktu mogło iść na eksport.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Kurczak koronacyjny

    Kurczak koronacyjny, mimo iż smak nadaje mu głównie mango i curry, uznany jest za tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Coronation Chicken zasłynął podczas lunchu z okazji koronacji królowej Elżbiety II w czerwcu 1953 roku. Autorką potrawy, która zachwyciła wszystkich gości, była Constance Spry, angielska pisarka, florystka i kucharka.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Łosoś po nowozelandzku z orzechamii makadamii

    Chociaż Nową Zelandię kojarzy się raczej z łowiskami pstrągów, to łosoś królewski jest największą rybą słodkowodną, jaką można tam złowić. Drzewa makadamii, dające chrupkie orzechy o łagodnym smaku, wywodzą się z Australii, ale rosną także w Nowej Zelandii. Groszek, pochodzenia brytyjskiego, w zadzwiający sposób podkreśla smak ryby.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Świeże mule

    Małże są bardzo popularnym składnikiem dań w wielu miejscach świata, jednak największą popularnością cieszą się w kuchni francuskiej. Te smakowite mięczaki można smażyć, dusić, gotować, wędzić lub jeść na surowo. Ponadto uważane są za afrodyzjaki.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Pilaw

    Nazwa pilaw pochodzi od perskiego słowa polow, oznaczającego gotowany ryż. Pierwszy przepis został udokumentowany w X wieku przez perskiego lekarza, filozofa i uczonego Awicennę, który w swoich książkach dotyczących nauk medycznych poświęcił cały rozdział na przygotowanie różnych potraw, w tym kilku rodzajów pilawu.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • KEBBEH MEKLIYEH, TABBOULEH, HOMMOUS

    Kuchnię Libanu charakteryzuje różnorodność i bogactwo smaków. Bardzo popularne są mezzah, czyli rozmaite przystawki – zimne i ciepłe. Na stole w trakcie posiłku pojawia się ich jednocześnie co najmniej kilkanaście, podawane są w glinianych lub fajansowych naczyniach.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Kleftiko

    Historia kleftiko rozpoczyna się w pierwszej połowie XIX wieku, gdy Grecy prowadzili walkę o niepodległość, próbując uwolnić się spod tureckiego jarzma. Partyzanci, którzy przez wiele miesięcy ukrywali się w górach, musieli znaleźć potrawy, których przygotowywanie nie zdradziłoby ich obecności.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Saltimbocca

    Dociekliwi, chcąc ustalić pochodzenie saltimbocca, odkryją w większości opisów, że danie to pochodzi z Rzymu. Jest jednak region w północnych Włoszech, któremu również można je przypisać – Południowy Tyrol. To tam zamieniono delikatną włoską prosciutto na tyrolski speck, nadając potrawie bardziej wyrazisty smak.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Indyk po amerykańsku

    Indyk to główna potrawa podawana podczas Święta Dziękczynienia, które Amerykanie obchodzą w czwarty czwartek listopada. Tego dnia w USA spożywa się blisko 50 milionów indyków. Tradycję tę zapoczątkowali pielgrzymi, którzy przybili do Ameryki na statku „Mayflower” w listopadzie 1620 roku. Pierwszą zimę przeżyli jedynie dzięki życzliwości i pomocy Indian, którzy dzielili się z przybyszami swoimi zapasami żywności.


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!

Zdjęcie dnia


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk