980x200

Kuchnie świata

Jesteś tutaj: Strona głównaKuchnie świata

Jedzenie to nieodzowna, a często również jedna z przyjemniejszych stron podróżowania. Zdarza się, że z egzotycznych wypraw oprócz pamiątek przywozimy także kulinarne przepisy. I choć pewnie w domu żadna potrawa nie będzie smakować tak samo jak tam, w odległych krajach, to jednak próbujemy te smaki odtworzyć. Nie zraża nas nawet brak oryginalnych składników, które twórczo zastępujemy dostępnymi u nas. W końcu, podobnie jak nie ma jednej receptury na bigos czy żurek, nie istnieje też jeden słuszny przepis na lasagne, soliankę czy zupę tom yum.
Gotowi jesteśmy przetestować każdy nadesłany przez Czytelników przepis. Najsmakowitsze opublikujemy na łamach tej rubryki.

Przepisy prosimy przesyłać na adres redakcja@poznaj-swiat.pl

 

Podejmiemy każde kulinarne wyzwanie!

 

 

 

  • Łososiowe fiskekaker

    Tradycyjna kuchnia norweska jest zdrowa i prosta. Pożywne i smaczne posiłki są dostosowane do długich zim, gdy brakuje świeżych produktów, a mieszkańcom potrzeba dużo energii.

    Podstawowe miejsce w diecie zajmują ryby i owoce morza. Wody Norwegii obfitują przede wszystkim w dorsze i cenione na całym świecie łososie. Popularne są rybne placki (fiskekaker), zupy (fiskesuppe) i puddingi (fiskepudding).


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Kurczak po seszelsku

    Seszelska kuchnia charakteryzuje się niezwykle bogatą mieszanką smaków. Swój wpływ zaznaczyli tu Chińczycy, Francuzi, Hindusi i Anglicy, a wszystko to zostało doprawione afrykańskimi przyprawami. Podstawą są dania z ryżu, ale także ryby i drób, przygotowane przy użyciu bardzo ostrych przypraw, przede wszystkim seszelskiej pasty curry (mieszanka curry z cynamonem, kurkumą, kolendrą, gałką muszkatołową i ostrą chilli w dużych ilościach).


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Dorsz po rybacku, Zupa rybna z łososia

    Do wspólnego gotowania zaprosili redakcję właściciele restauracji Willa Róża w Chłapowie. Nauczono nas przyrządzać klasykę kaszubskiej kuchni – zupę rybną i dorsza po rybacku. To potrawy proste w przygotowaniu, ale wyrafinowane w smaku. Restauracja i pensjonat Willa Róża znajduje się w miejscowości Chłapowo koło Władysławowa na ulicy Maszoperii 5.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Ćevapčići

    Serbowie uwielbiają grillować, ten sposób przyrządzania jedzenia jest tam najbardziej popularny. Właśnie na grillu, opalanym węglem drzewnym, należy przygotowywać ćevapčići, czyli serbskie kebaby. W Serbii robi się je najczęściej z wołowiny, ale można użyć innych mięs, także mieszanych. Do tej potrawy idealnie pasuje sos tzatziki, sałatka z pomidorów i cebuli oraz grillowane warzywa.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Chicken tikka masala

    Do wspólnego gotowania zaprosił redakcję Pan Sunil Ahuja, właściciel restauracji Mantra. Kucharze z Indii nauczyli nas przyrządzać słynną potrawę. Chicken tikka masala to soczyste kawałki kurczaka w aromatycznych przyprawach. W restauracji mięso pieczone jest w specjalnym piecu tandoor, w warunkach domowych można je przyrządzić w piekarniku, bądź upiec na grillu.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Kurczak w meksykańskim sosie mole

    Meksykanie są wielkimi miłośnikami sosów, dodają je do większości potraw. Niezwykle popularny sos mole poblano jest ich dumą i chlubą. Można go serwować nie tylko z mięsem, ale również traktować jak dip, np. do tortilli.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Sajgonki

    Sajgonki to polska nazwa wietnamskich Nem rán lub Cha giò. Ta zakąska kiedyś była typowo noworoczną potrawą, ale szybko przeniosła się do codziennego menu Wietnamczyków.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • Chaczapuri

    Nasza Prenumeratorka, Pani Małgorzata pisze:

     

    Niedawno byłam w Gruzji i rozsmakowałam się w tamtejszej kuchni. Bardzo przypadło mi do gustu danie chaczapuri, które nasza przewodniczka nazywała „gruzińską pizzą”. Jest to placek z owczym serem, który podawano jako jedną z przystawek.


    CZYTAJ WIĘCEJ
  • ZUPA TOM YUM

    Tajowie uwielbiają jeść, co widać gdy się spotykają, bo zaraz po powitaniu pytają „Czy już jadłeś?”. Podstawą tajskiej kuchni jest sztuka łączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego i ostrego.


    CZYTAJ WIĘCEJ
Podziel się!

Zdjęcie dnia


Adres redakcji:
ul. Jaśkowa Dolina 17
80-252 Gdańsk
e-mail: redakcja@poznaj-swiat.pl
tel. 535 444 990

PRENUMERATA:
tel. 58 350 84 64

Wydawca:
Probier Leasing
sp. z o.o. sp. k.
Kowale Glazurowa 7
80-180 Gdańsk