Miesięcznik Poznaj Świat
Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego Od kuchni

Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego Od kuchni

Zapraszamy na kulinarną podróż po 11 zabytkach Małopolski. Uczestnicy zaspokoją głód wiedzy na temat sztuki kulinarnej i związanych z nią zwyczajów, odkryją tajemnice sprzętów kuchennych oraz nieznane historie pomieszczeń. Poszukają ciekawych opowieści o kuchni i z kuchnią w tle. A czasem po prostu wejdą do zabytków kuchennym wejściem, dostępnym tylko dla wybranych.
Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to coroczne święto zabytków, prezentujące bogactwo kulturowe regionu. W czasie dwóch weekendów można bezpłatnie zwiedzać kilkanaście tematycznie dobranych zabytków, w tym miejsca nieznane lub na co dzień niedostępne, o których opowiadają ich gospodarze i pełni pasji przewodnicy.

Tegoroczne zabytki:
20–21 maja

·         Samotnia artystów – dawna pracownia ceramiczna Heleny i Romana Husarskich w Krakowie

·         Centrum Administracyjne kombinatu w Nowej Hucie

·         Dwór Feillów w Woli Zręczyckiej

·         Zamek w Wiśniczu

·         Zabudowa Bochni

27-28 maja

·         Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie

·         Kościół i klasztor Braci Kapucynów w Krakowie

·         Muzeum Narodowe w Krakowie – Gmach Główny

·         Wieś Frydman na Spiszu

·         Architektura uzdrowiskowa Szczawnicy

·         Muzeum Pienińskie im. Józefa Szalaya w Szlachtowej

 

Udział we wszystkie wydarzeniach jest bezpłatny; w niektórych przypadkach wymagana jest rezerwacja miejsc.

Więcej informacji na stronie: dnidziedzictwa.pl