LAMPART W POMARAŃCZACH
Pod patronatem
Czyli sycylijskie zapiski kulinarne. O KSIĄŻCE: Wraz z autorką podróżujemy po wyspie poznając smakowite miejsca. Odwiedzamy starożytne tonnary, gdzie poławiano tuńczyki, barwne i głośne targi, festy i święta religijne. Przyglądamy się produkcji oliwy, uprawy winorośli i przysmakom popularnej kuchni ulicznej. Poznajemy ulubione potrawy mafijnych bossów i komisarza Montalbano. Ale także przygotowujemy ośmiornicę i makaron z sepią oraz zwiedzamy pałacową kuchnię prawdziwej księżnej.
Całość uzupełnia zbiór pięćdziesięciu dobranych i prostych przepisów na przystawki, dania główne i desery, głównie z warzyw, ryb i owoców morza. Jest to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne wędrówki i ciekawostki, nowe smaki i chcą poeksperymentować w kuchni, aby szybko z prostych składników przygotować posiłek pachnący morzem i wakacjami. Ale to także świetny przewodnik dla tych, którzy pragną zwiedzić Sycylię kulinarnym szlakiem i poznać smak wyspy pomiędzy Europą a Afryką.
O AUTORCE:
Ewa Karolina Cichocka - dziennikarka, podróżniczka oraz organizatorka i przewodniczka niebanalnych wyjazdów m.in. kobiecych wypraw z Fundacji Marka Kamińskiego na Mauritius i Sycylię. Animatorka plenerów i wydarzeń kulturalno-artystycznych. Od lat bada Sycylię i polsko-sycylijskie związki artystyczno-literackie. Jest autorką książek, artykułów i fotografii podróżniczych oraz trasy po Sycylii – śladami polskich artystów, zaprezentowanej podczas gdyńskich KOLOSÓW.
Autorka dała się poznać jako dowcipna znawczyni mitologii Wielkiej Grecji pisząc barwnie ilustrowaną przez Ewę Niewadzi książeczkę „Rymowanki Sycylianki czyli mity z wyspy Słońca”. W kolejnej, „Sycylia. Między niebem a morzem”, bogato opatrzonej oryginalnymi fotografiami, zebrała i przybliżyła czytelnikom szlaki i ślady polskich artystów odwiedzających Sycylię od XVI w. do dziś, które ciekawie wplotła we współczesne wędrówki.
Lubi opowiadać o kuchni, gotować, ale także jeść. Ciągle nie znajduje odpowiedzi, którą z tych czynności lubi najbardziej.