Miesięcznik Poznaj Świat
Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle

15 i 16 września na dziedzińcu olsztyńskiego zamku miał miejsce festiwal - Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego. Pokazy gotowania połączone były z darmową degustacją tradycyjnych przysmaków, takich jak: kartacze, dzyndzałki i babki ziemniaczane. Grzegorz Russak, w serii inspirujących wykładów na temat tradycyjnej kuchni, zwiększał jeszcze apetyt na tradycyjne jedzonko.
Festiwal poprzedziła konferencja dotycząca promocji żywności tradycyjnej, lokalnej i regionalnej województwa warmińsko-mazurskiego. Ideę Dziedzictwa Kulinarnego przybliżył słuchaczom marszałek województwa, Jacek Protas. Zaprezentowali się także nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle, której celem jest rozwój regionu poprzez promocję lokalnych i regionalnych produktów spożywczych. Sieć promuje zwiększoną produkcję i spożycie regionalnej żywności jako sposób na rozwój drobnej przedsiębiorczości i turystyki w regionie.

 

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle