
Śląskie Smaki
I ja tam byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał, w księgi umieściłem... i zasmakowałem - tak można podsumować inaugurację Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”®, która odbyła się 23 października w Katowicach.
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”® powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim obecnie 23 restauracje z całego regionu, reprezentujące różne „stoły” i różne tradycje. Warunkiem przystąpienia do Szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji – czystość, czy dbałość o obsługę.
- Województwo śląskie słynie z dobrej kuchni. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo jest ona różnorodna. Wpływy czeskie, austriackie, niemieckie, w końcu żydowskie – wszystko to zostawiło swój ślad i sprawiło, że Śląskie to jeden z najciekawszych kulinarnie regionów Polski. Szlak łączy w sobie pasję z tradycją, obok której nie można przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowość potraw jest to szlak, który warto odwiedzić – mówi Agnieszka Sikorska, Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Lista lokali Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”® znajduje się na stronie www.slaskiesmaki.pl