Archiwum Poznaj Świat
Budapeszt rewolucji
Tekst: Michał Kowalczyk,
Wybuchło 23 października 1956 r. i było jednym z najważniejszych, a zarazem najtragiczniejszych momentów w dziejach Węgier....
Artykuł opublikowany w numerze 10.2020 na stronie 36.
Smak gorący jak czardasz
Tekst i zdjęcia: Radosław Kożuszek,
Rozpalona, sycąca, ostra, ciepła i aromatyczna. Kuchnia węgierska jest jak piękna Węgierka nalewająca wino czy jak czarnooki Madziar serwujący najprzedniejsze w świecie salami....
Artykuł opublikowany w numerze 05.2019 na stronie 32.
Warownie z duszą
Tekst: Andrzej Hildebrandt,
Na terenie dawnego Królestwa Węgierskiego zachowało się całkiem sporo zamków, najwięcej na Słowacji i w Rumunii. Te siedmiogrodzkie to temat na oddzielną wyprawę....
Artykuł opublikowany w numerze 08.2016 na stronie 74.
W Egerze byczo jest!
Tekst: Konrad Drozdowski, Zdjęcia: Anna Drozdowska,
Północne Węgry to miejsce, w którym można poczuć się naprawdę dobrze. Wino, świetna kuchnia i ogromna liczba basenów z wodą termalną....
Artykuł opublikowany w numerze 11.2014 na stronie 46.
Budapeszt. Mowa pomników
Tekst i zdjęcia: Marcin Kołpanowicz,
Przez całe stulecia była czymś więcej niż królewskim nakryciem głowy. W świadomości Węgrów nie tylko gwarantuje ona istnienie państwa, ale posiada siłę mistyczną....
Artykuł opublikowany w numerze 09.2012 na stronie 12.
Pochwała błota
Kis-Balaton
Tekst i zdjęcia: Maria Giedz,
W przewodnikach właściwie się o nim nie wspomina, bo to tylko taka mała miniaturka Balatonu, największego jeziora błotnego Europy....